Zeki ve Çalışkan İnsanların Başarılı Olamamasının 7 Sebebi

Uzun bir süredir, zeki ve çalışkan insanların, yeteneklerini geliştirdiği bir yerde çalıştıklarında başarının geleceğine inananlardandım fakat makam – mevki açısından daha iyi seviyede olan diğer insanlara baktığımda ortada büyük bir uçurumun olduğunu gördüm.

İş hayatında tecrübe kazandıkça, bunun mutlak bir durum olmadığını anladım. Zeki ve güçlü bir iş ahlakına sahip olduğunu bildiğim birçok kişi, kayda değer şeyler yapmaya devam ederken, diğerleri görece vasat çalışıp daha iyi durumda olabiliyor. Ne yazık ki, iş hayatında ne yapacağından emin olmayan, bilgisiz ve kararsız kişilerin daha iyi yerlerde olduğunu gördüm.  Başarılı insanları incelediğimde ise mevzunun sadece çok çalışmak veya çok zeki olmakla alakası olmadığını gördüm. Başarıya götüren şeylerin başında tatmin edici bir kariyere sahip olmak, harika ilişkiler kurmak olmadığını gördüm. Zeki ve çalışkan olsanız bile, başarıya ulaşamadığınız oluyor. Başarısız olmanın nedenleri nedir? Yazımızın devamında ele almaya çalıştım.

1. Yeni insanlara ulaşmamak

Uzun zamandır tanıdığınız insanlara bağlı kalmak kolaydır. Birbirinizin geçmişini biliyorsunuz ve aynı şakalara birlikte gülüyorsunuzdur. Eski arkadaşların sorunu, aynı fikirlerin tekrar tekrar geri dönüşüme sokulması ve balonun dışında yeni bakış açıları öğrenememektir. Aslında ilk başta yeni insanlara ulaşmak zor olabilir, ancak ufak ufak yeni insanlar tanımak bu konuda size yardımcı olabilir. Başlangıçta düşük bir hedefe nişan alın, örneğin haftada bir kişiyle tanışın ve etki alanınızı genişletmeye çalışın.

“Hayalinize ulaşmak için savaşmalısınız. Bunun için fedakarlık etmeli ve çok çalışmalısınız. ”- Lionel Messi

2. Değişime karşı gönülsüzsünüz

Aynı ortamda uzun süre olmak, yeni bir şeye adapte olmayı zorlaştırıyor. İşin güzel tarafı ise değişimin fırsatlar ve yenilik için bir şans sunması. Değişikliklere direnmek yerine, bunlardan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinizi görün. Farklı bir bakış açısı görebilirsiniz. Yeni konseptlere açık olun ve etrafınızdaki dünyayı merak edin.

3. Risk almaya istekli değilsiniz.

Akıllı insanlar genellikle güvenli rotayı seçer(konfor alanı). Meslektaşları ile aynı yolu izleyebilir veya meslektaşları tarafından kabul gördükleri bir kariyer seçebilirler. Bu bir dereceye kadar güvenlik sağlarken sıradan da olabilir. Akıllı insanlardan sık sık işlerini tatmin edici bulduklarını ve başka bir şey yapmak istediklerini ama yapmaktan korktuklarını duyuyorum. Eğer bilmediğiniz bir bölgeye dalmayı düşünüyorsanız, bir şey peşinde koşmamayı tercih ederseniz, yaşamınızın bundan yıllar sonra nasıl olacağını düşünün. Pişman olacak mısın yoksa kararından memnun musun? Bu sorunun cevabı belki de hayatınızın geri kalanını belirleyecektir.

4. Yaptıklarınız ile Başarıyı Hakettiğinizi Düşünüyorsunuz

Okulda çok çalışan insanlar, zirvede olmaya alışır ve ne kadar potansiyel gösterdiklerini söyler. Bu başlangıçta iyi görünüyor, ancak bazı olumsuz yan etkileri var. İnsanların zekası veya okula gittikleri yer nedeniyle bir şeyi hak ettiklerini iddia ettiklerini duyuyorum. Ne yazık ki, yaşama dair gerçekler böyle değil.

5. Şu an için heyecan verici olanın peşinden gittiniz.

Sık sık yüksek başarılılardan duyduğum bir şey, zaman kaybetmekten nefret ettikleridir. Bu güçlü bir özellik olsa da, bir sonraki büyük şeyi kovalamak ve takip etmemek demektir. Herhangi bir alanda veya gayretle başlamak zordur ve ilk engelleri aşmak sabır ister. Tek bir hedefe odaklanmak, uzun vadede bir şeyin peşinden gitmek, sıkılmaktan ve yeni bir şey peşinden koşmaktan çok daha iyi sonuçlar verir.

6. Bir karar veremezsiniz.

Akıllı olmak ve çok çalışmak, çok sayıda kapıyı açabilir. Ne yazık ki, çok fazla seçeneğe sahip olmak, az sayıda seçeneğe sahip olmak kadar kısıtlayıcı olabilir. Çok sayıda seçenek, ne yapılması gerektiğine karar vermeyi zorlaştırır. Sonuç olarak, etrafa bakmak ve “size neyin uygun olduğunu görmek” cazip geliyor. Birbiri ardına çok sayıda lisansüstü okul programına katılan birini tanıyordum. On yıldan fazla bir süre sonra, ne yapacağını hala bulamıyor .Bir çok uğraşta uğraşmak yerine, önce bir şeyler denemek daha doğru. Bu durumda iseniz Başka bir kişiyle konuşun ve büyük bir karar vermeden önce araştırmayı yapın, böylece seçeneklerin kişiliğinize ve yaşam tarzınıza uygun olup olmadığını bilirsiniz.

7. Kendine inanmıyorsun.

Şaşırtıcı bir şekilde, akıllı insanlar kendi yeteneklerini küçümseyebilirler. Onlar en kötü eleştirmenleridir ve ellerinden geldiğince başaramadıklarına inanmalarına neden olurlar. Akıllı insanlar, işlerine gelince yüksek standartlara sahiptir. Ne zaman bir proje üzerinde çalıştıklarında, son ürünü inceler ve ikinci bir tahmin ederler. Mükemmeliyetçilik, insanların hedeflerinde ilerlemelerini ya da her şeyden önce bir şeylere başlamalarını engelleyebilir.

“Kendine inanmak zor çünkü benlik fikri yapay bir yapı. Aslında, evrenin görkemli birliğinin bir parçasısınız. Dünyada güzel olan her şey senin içinde. ”- Russell Brand

Bu yüzden “eğer” veya “yeterince iyi değilim” korkularından vazgeçmek yerine, sizi yeni bir şeyden uzak tutun, hayatınızın yıllar sonra nasıl görünmesini istediğinizi düşünün. Bugün başarınıza yaklaşmak için ne yapacaksınız? Seni geride tutan şeyler neler? Bunları düşünüp kendinize yatırım yapın ve hayatınızdaki eksikleri azaltmaya çalın.

Etiketler: , , , ,

Benzer Yazılar

Yazar:
Önceki Yazılar Sonraki Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0 paylaşım