İş ve özel hayatınızda soğukkanlı olamıyor , insanlarla iletişim konusunda sıkıntı yaşıyor ve yaptığınız ve söylediklerinizden dolayı yanlış anlaşıldığınızı düşünüyorsanız duygusal zekanızı geliştirmelisiniz.
Bu yazımızda sizler için duygusal zekanızı geliştirecek yöntemlerden bahsedeceğiz.
İnsanoğlu olarak sosyal varlıklarız ve hayatın neredeyse her anında insanlarla birlikte çalışabilme yeteneğine ihtiyaç duyuyoruz. Hayat boyunca edindiğimiz bilgiler, aldığımız eğitimler, IQ düzeyimiz ile birlikte başkalarının duygularını anlamaya ve tanımaya yardımcı olan duygusal zekamızda hayatımızda önemli bir yere oturmaktadır.
İlk olarak Wayne Payne’in 1985 yılında yazdığı “A study of emotions: The Development of Emotional Intelligence” (Duygular üzerine araştırma: duygusal zekanın gelişimi) isimli doktora tezi ile ortaya atılan bir kavram olan duygusal zeka, kişinin kendini tanıma ve duygularını en pozitif şekilde yönetme / yönlendirme becerilerini kapsayan bir zeka türüdür. Duygusal zekanın %50’si genetik kodlarla aktarıldığı kalan %50’lik kısmı ise yaşam boyunca geliştirilebilecek bir “kas”a benzetmek mümkün. Yani nasıl vücudunuzda bulunan bir kası düzenli olarak çalıştırdığımızda o kas zamanla güçleniyor; esneklik ve direnç kazanıyorsa, aynı denklemin duygusal zeka için de geçerli olduğunu söyleyebiliriz.
Harward Üniversitesi Liderlikte Duygusal Zeka programı eğitmeni Margaret Andrews “Duygusal zekanın insanların kariyerleri boyunca ve örgütsel yapıda bulundukları yerde olmalarına yardımcı olan temel beceridir. İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak, ilişkileri sürdürmek ve başkalarını etkilemek için kritik öneme sahiptir.” Duygusal zeka kapasitesine sahip yüksek kişilerin düşüklere nazaran daha yenilikçi ve daha yüksek iş doyumuna sahip olduğunu göstermektedir.
Peki duygusal zekası düşük kişileri ayırt etmenin basit yolları olduğunu söylesek; Bu kişiler genellikle yanlış anlaşılır, kolayca sinirlenebilir, yoğun duygular arasında boğulmakta ve iddialı olma konusunda zorluk yaşamaktadır.
Duygusal zekası yüksek kişiler ise stresli zamanlarda sakin ve soğukkanlı olurlar, etrafındaki kişileri ortak bir hedefte toplayabilir ve zor kişileri kolaylıkla idare edebilir. Eğer bu saydığımız özelliklerden eksik olduğunu düşündüğünüz noktalar varsa güzel bir haberimiz var. Duygusal zekayı geliştirebilir ve kendinize yatırım yapabilirsiniz.
1.Empati Kurun
Hayatımızda önemli bir noktaya koymamız gereken emptai kendinizi karşınızdaki kişinin yerine koyarak nasıl davranacağınızı düşünmedir. Olaylarda sadece kendi bakış açınızdan değil başkalarının duygusal dünyasından bakmak, anlamak tepkilerinizi daha anlamlı yapacaktır.
2.İyi Bir Dinleyici Olun
Aktif dinleyici olmak gerçekten önemli bir kavram. Aktif dinlerken de karşınızdakinin sözünü kesmeyin ve dinlediğiniz kişiye kelimelerini ve cümlelerini tekrar ederek geri yansıtın ve uygun noktalarda kişiye ismiyle hitap edin.
3.Duygularınızdan Korkmayın
Duygularınızdan kesinlikle kaçmayın, inkar etmeyin ve bastırmayın. Duygularınızdan korkmak yerine onları adlandırın ve onlarla yaşayın fakat duygularınız sizi kesinlikle kontrol etmesin.
4.Sağlam Motivasyona Sahip Olun
Size iyi gelen kişisel hedeflerini belirleyin. Kişisel hedeflerinizde servet, şöhret ve başarı hırsıyla ilişkili olmadığından emin olun. Kendinize yatırım yaparak kendinizi gerçekleştirmek için ruhunuzu besleyecek değerler edinin. Hedeflerinizin peşinden koşun.
5.Aktif Olarak Bağlantıda Kalın
Sosyalleşmek için çaba gösterin ve iletişim ve empati becerilerinizi geliştirmek için farklı insanlarla konuşmak size fayda getirecektir.
Faydalandığımız kaynak: psychologies.com.tr